Hűha, nagyon jók vagytok

Most simán eltöltöttem egy fél órát itt!
Különösen tetszett pyro előbbi műve, szeretem az ilyen elmélkedős, életigenlős írásokat.
Most teljesen más műfajban teszek be egy részletet...meglehet, többeknek nem fog tetszeni, de azért megmutatom, h van létezik ilyen is. Aki szereti Mikszáthot, annak be fog jönni a nyelvezet

Bár nem vagyok olyan jó, mint a Mester
Disznótor
A nap pöffedt izzó golyóként gurult fel az ég közepére és aranyló zsírtól csurgó sugaraival felnyalábolta Bivajbasznád tehén trágyától gőzölgő mezeit. A mosléktól dagadó telkek zsírosan csillogtak a reggeli napsütésben, minden olyan nyugodtnak hatott. Ám egyszerre csak hangos ordibálásra lettek figyelmesek a ganajban fetrengő disznók.
- Pityus! Ne süsd meg azt a malacot élve!! Egyáltalán, elvágtad a torkát??!! – rikkantott ki egy bibircsókos öregasszony a roskadozó viskóból. A kedves szóra elődugta fejét a ház ura, egy hatalmas ember, kinek hasa úgy gömbölyödött, mint egy jól meghízott sertéssé, talán ezért is illett rá a neve, Gömbölyű Pityus.
- Julcsi! Né má, a desznajat így is úgy is megesszük! Né kotnyeleskedjé má’, mert az arcodra csapok, asszony! Te, boszorka! – szólt, és véres kezét a frissen mosott abroszba törölte – Egyébként is Julcsi, ma van vasárnap, majd meggyónom Isten házában eme tettemet, ő úgyis megbocsát! – azzal felhörpintette az előtte árválkodó pálinkát, és bazsalyogva a mámortól elböffentette magát – Az anyját! Ez aztán húzós pálesz a javából! – majd szédelegve visszabotorkált a fetrengő malachoz – Azta…ennek aztán jó erős a szíve! Hehehe, de úgyse menekülsz! – és vígan felkacagott, a széjjeltúrt kert csak úgy visszhangzott rekedtes mély hangjától.
- Pityus! – jött az asszony rikkantása megint.
- Mi van már asszony? Hagyj már magamra a döggel! – ordított vissza a ház ura, ám mikor indult volna a malac felé, hirtelen elbukott hatalmas lábaiban, és a földre zuhant. Julcsi, a hangos robajra azonnal felfigyelt, és szép lassan kitipegett az udvarra.
- Pityus! Hé, má! Már megint elittad az eszed? Oh, nem meg mondtam tenéked, hogy ne igyál annyi házi pálinkát?? És folyton bagózol! Ezért van annyi adósságunk! Bizony, te tehetsz róla Pityus! – azzal a mozdulatlan testre meredt, aki arcostul a dagonyában terült el – Né, má! Ez lusta felkelni! Hát persze, Pityus! Te átkozott, ne aludj már annyit, te, tróger! Nemsokára itt lesznek a gyerekek, és a malac még sehogy se áll! – ekkor megszólalt a kapu csengettyűje.
- Anyus!
- Oh, ez Jucus lesz… - szörnyülködött el az asszony, majd leguggolt, és levette mozdulatlan uráról a karórát – Pircsónak születésnapja lesz, ez talán jó lesz nekije! – azzal ott hagyta férjét, és kapkodva kaput nyitott leányának. – Oh, Jucus, apád megint kifeküdt…úgyhogy a disznót Ferkónak kéne befejeznie… - majd visszacsörtetett a kert végébe, ahol ura feküdt, még mindig eszméletlenül. Hatalmas lánya, aki meglehetett vagy két mázsa, láncos kutyájaként követte.
- Anyus, miért engeded, hogy apus ennyit igyon? Istenkém, nem is értem ezeket a legényeket! Az én Ferkóm is folyton ezt csinálja! Éjjel nappal kocsmázik, és mikor egyszer-egyszer haza tér, csak azt látom, hogy deglik…undorító! Tegnap is elaludt a vályúban…bele lógott a feje …én meg nem tudtam, hogyan ébresszem fel a szerencsétlent!! Osztán fogtam a gereblyét és megpiszkáltam a hátsóját…oh, attól úgy felugrott, hogy rögvest hívni kellett az orvost!! Mert ugyebár a szerencsétlen fráterbe beleálltak a vasak!– magyarázta hevesen és közben nagyokat horkantva fel-felkacagott – Oh, de hát Ferkó ilyen! Kutyából se lészen szalonka! – azzal ismét az apjára meresztette nagy, tehénszerű szemeit, majd mint derült égből a villámcsapás, bőgni kezdett…
- Jucus! – kiáltott fel Julcsi – Kis csillagom, mondd, mi lelt? – majd Pityuson átesve a lányához kapott.
- Ma van Pircsó születésnapja! És apusnak most kellett kidönteni magát! Hogy tehetett ilyet!?? – aztán zsírtól csöpögő puffadt arca hirtelen vörös izzásba ment át, szemeit kidüllesztette és teljes erőből apjába rúgott – Ébredj már fel! Hey!
- Jucus! – ám ekkor ismét megszólalt a csengő.
- Anyus!! – bömbölt a lány teljesen magából kikelve.
- Nyugodj meg kincsem! Pityust mindjárt felkaparom a ganajból, de előbb be kell engednem Zotyáékat! – azzal elindult a kertből, ám félúton megtorpant. Hátra tekintett, és látta, ahogy a lánya óvatosan leveszi Pityusról a szakadt kabátot és elteszi a szatyrába. Az öregasszony szája felfelé görbült – Nem hiába okítottam ezt a lyányt! – mondta enyhén gonoszkásan, majd a kapuhoz tipegett. Zotya, Julcsi harmadik gyermeke volt, a legkisebb a három közül. Magas termete és fekete csuhája mutatta igazán az ifjú mesterségét, most avatták épp Bivajbasznád plébánosává.
- Isten áldja meg édesanyám! Megérkeztem eme szent időben, pontosan, ahogy az Úr elrendelte. – mondta ájtatosan, majd szemeit az égre meresztve össze tette a kezeit, és elmondott egy Miatyánkot.
- Zotya! Fiacskám, köszönöm, hogy elgyüttél. Jucus is itt van má…ám apádat fel kellene éleszteni, mert a sok pálesztől befeküdt a disznó mellé. – magyarázta, és megragadta Zotya ingujját – Gyere, oda vezetlek hozzá…itten van a kertben.
- A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. – mondta baljósan, és követte édesanyját.
- Öcskös! – kiáltott fel Jucus, és azonnal a fiú nyakába borult, aki a hirtelen súlyfeleslegtől beleborult a disznóólba – Mondj el egy imát, hogy apus felébredjen! – Zotya lélegezni nem tudott a sok ganétól, ami a szájába hullott az esés közben. Köpködve és undortól eltorzult arccal feltápászkodott majd vetett egy pillantást mozdulatlan apjára.
- Én Jó Uram! Édesapával mi történt? – kérdezte elkerekedett szemekkel.
- Kidűlt a sok piától! – böfögte oda Jucus.
- Oh, távozz tőlem! Hogyan használhatsz ilyen ordenáré szavakat nővérkém! Édesapánk nagy valószínűséggel eszméletét vesztette, mikor a disznóval próbált elbánni.
- Ehh…lehet, hogy a malac lökte fel? – vetette fel kérdését Julcsi.
- Elképzelhető…vagy az alkohol. – magyarázta Zotya, majd leguggolt és beleszagolt Pityus leheletébe. A fiú arca nyomban átvette a romlott sajt színét, Zotya félre fordult, és kiadta a reggelijét.
- Ennyire rossz a helyzet? Oh! Jaj nee! Apus!!! – ordibálta érces hangján Jucus és megint Zotyára borult.
- Drága nővérkém…édesanyám… - kezdte Bivajbasznád egyetlen plébánosa – édesapánk elment a Mennyországba. – majd lehorgasztott fejjel pityogni kezdett.
- Ahogy én Pityust ismertem, inkább máshova távozott el… - mormolta titkon bajsza alatt Julcsi, azzal várt pár drámai pillanatot, majd kitört belőle is a záporeső. Ám ekkor ismét a csengő hangja zavarta meg eme gyászos helyzetet. Julcsi letörülte a könnyeket, melyeket még a baromfiitatóból csurgatott magára, hogy még hitelesebbnek tűnjön szenvedése, majd kitipegett ismét a kapuba. Már majdnem kiért a kertből, mire megint visszapillantott. Érzései nem hazudtolták meg. Zotya és Jucus abba hagyták a bőgést, és most nagy igyekezettel próbálták megfosztani halott apjukat a ruháitól. – Ehh…látom van, ami sose változik meg. Igaza van lyányomnak, kutyából se lészen szalonka....
.....blablabla, még van, csak hosszú és nem akarok senkit se untatni

.....
A férfihez sok megértés, egy kis gyengédség kell.
A nőhöz sok gyengédség, és meg se próbáld megérteni.