Vállalkozás és vagyonértékelés

volt Controlling tanszék

Re: Vállalkozás és vagyonértékelés

HozzászólásSzerző: _Nóra_ » 2011. december 28., szerda 14:18

ms írta:
_Nóra_ írta:Segítsetek!!!

Én most tök hülyének érzem magam... mi ez a 10+1??
Ok.. egy SWOT-ot én is megtudok csinálni, de ezt a 10+1-et nem értem.... milyen százalékokat kell oda beírni, mi alapján?
És a végén azt kellene, hogy kapjam, amit a tanárnő kiszámolt?

Én így értelmezem, aztán lehet hogy nem így kell persze...
szóval van Marko- meg Mikrokörnyezet azon beül meg egy csomó minden.
Pl.: Makro/ Gadasági = 2% az azt jelenti hogy a makrokörnyezet gazdasági változása milyen hatással lehet a cégre???
Mi a "diszkont kamatláb hosszútávon"?

Szia!

A 10+1es táblázat úgy van ahogy értelmezed. :) Annak kell kijönnie, amit a Tanárnő mondott. Az első értéket meg Akk honlapjáról meg tudod nézni vagy azt használod amit a Tanárnő mondott (6,8). Hát az alapján, hogy Te mit gondolsz fontosnak. Én pl egy hulladékgazdálkodási céget elemeztem és mivel most akarnak erre vonatkozóan új törvényt bevezetni, ezért pl a politikai kockázatot nagyon magasra (3%-ra) értékeltem. De ez teljesen a Te döntésed, hogy mit veszel bele és, hogy mit milyenre értékelsz. Remélem így világos. :)

Már csak egy idióta kérdésem van ezzel kapcsolatban... mi a 10+1??? mármint pontosabban mi a 10?

Makro: Gazdasági, Társadalmi, Technikai, Környezeti
Mikro: Vevők, partnerek, Alkalmazottak, Swot................. ?????????
_Nóra_
Hero Member
Hero Member

Given: 84 thanks
Received: 49 thanks
Szak: Pénzügy és Számvitel

HozzászólásSzerző: ms » 2011. december 28., szerda 14:24

_Nóra_ írta:
ms írta:
_Nóra_ írta:Segítsetek!!!

Én most tök hülyének érzem magam... mi ez a 10+1??
Ok.. egy SWOT-ot én is megtudok csinálni, de ezt a 10+1-et nem értem.... milyen százalékokat kell oda beírni, mi alapján?
És a végén azt kellene, hogy kapjam, amit a tanárnő kiszámolt?

Én így értelmezem, aztán lehet hogy nem így kell persze...
szóval van Marko- meg Mikrokörnyezet azon beül meg egy csomó minden.
Pl.: Makro/ Gadasági = 2% az azt jelenti hogy a makrokörnyezet gazdasági változása milyen hatással lehet a cégre???
Mi a "diszkont kamatláb hosszútávon"?

Szia!

A 10+1es táblázat úgy van ahogy értelmezed. :) Annak kell kijönnie, amit a Tanárnő mondott. Az első értéket meg Akk honlapjáról meg tudod nézni vagy azt használod amit a Tanárnő mondott (6,8). Hát az alapján, hogy Te mit gondolsz fontosnak. Én pl egy hulladékgazdálkodási céget elemeztem és mivel most akarnak erre vonatkozóan új törvényt bevezetni, ezért pl a politikai kockázatot nagyon magasra (3%-ra) értékeltem. De ez teljesen a Te döntésed, hogy mit veszel bele és, hogy mit milyenre értékelsz. Remélem így világos. :)

Már csak egy idióta kérdésem van ezzel kapcsolatban... mi a 10+1??? mármint pontosabban mi a 10?

Makro: Gazdasági, Társadalmi, Technikai, Környezeti
Mikro: Vevők, partnerek, Alkalmazottak, Swot................. ?????????

Nem muszáj feltétlenül ezeket követned, amit mondjuk szerintem mindenképpen érdemes beleírnod az az országkockázat, a politikai kockázat, esetleg árfolyamkockázat, tulajdonosi szerkezet, versenytársak. Ezek szerintem minden vállalkozásnál fontosak, de ezek tényleg a fantáziádra vannak bízva. :)
Az egyetlen dolog amit elértem az életemben a kilincs volt.
Ha többet tanulok-többet tudok. Ha többet tudok-többet felejtek! De ha többet felejtek-kevesebbet tudok...szóval mi értelme van tanulni?
ms
Super Hero
Super Hero

Given: 143 thanks
Received: 280 thanks

The following user would like to thank ms for his or her post:
_Nóra_

HozzászólásSzerző: _Nóra_ » 2011. december 28., szerda 16:27

Hogy kell tervezni az eredmény kimutatást vagy a mérleget?
Addig oké, hogy 2010, meg 2011, de a többit?
_Nóra_
Hero Member
Hero Member

Given: 84 thanks
Received: 49 thanks

HozzászólásSzerző: bimbi_89 » 2011. december 28., szerda 16:33

_Nóra_ írta:Hogy kell tervezni az eredmény kimutatást vagy a mérleget?
Addig oké, hogy 2010, meg 2011, de a többit?

mivel tervezésről van szó, ezért 2016ig úgy kell megszerkeztened az ek-t ahogy gondolod, hogy alakul majd a váll. helyzete. vis magadtól kell beírnod értékeket. de mérleget nem kell összeállítani.
bimbi_89
Sr. Member
Sr. Member

Given: 59 thanks
Received: 61 thanks
Évfolyam: III.
Nem: Csaj

HozzászólásSzerző: xbela » 2011. december 31., szombat 12:58

Sziasztok!
Az életgörbét ugye a tervezett időszakra, 2016- ig kell elkészíteni?
xbela
Jr. Member
Jr. Member

Given: 28 thanks
Received: 8 thanks

HozzászólásSzerző: Tano » 2011. december 31., szombat 14:56

xbela írta:Sziasztok!
Az életgörbét ugye a tervezett időszakra, 2016- ig kell elkészíteni?

Szerintem igen. Mivel az EK-t is 2016-ig tervezem, ezért az életgörbébe bekerülő eredménykategóriák, meg ráfordítások is(Anyagjellegű stb.) is 2016-ig lesznek meg.

Még 1 fontos kérdés: Olyan SWOT-diagramot, amit a tanárnő mutatott az órán, olyat hogy kell varázsolni Excelben? Mert ugye SWOT-ot nem írott formában kellene csinálni táblázatban, hanem ilyen pontdiagrammal, aminek 4 síknegyede van. Erre tud vki válaszolni?
Tano
Jr. Member
Jr. Member

Given: 20 thanks
Received: 10 thanks
Nem: Pasi

The following user would like to thank Tano for his or her post:
xbela

HozzászólásSzerző: David88 » 2011. december 31., szombat 16:58

Tudna valaki adni egy linket a kockázatmentes kincstárjegyekről, állampapírokról? Tudom, hogy az akk honlapján kell keresni, de seholse találom!
David88
Newbie
Newbie

Given: 3 thanks
Received: 1 thanks

HozzászólásSzerző: Tano » 2011. december 31., szombat 17:21

David88 írta:Tudna valaki adni egy linket a kockázatmentes kincstárjegyekről, állampapírokról? Tudom, hogy az akk honlapján kell keresni, de seholse találom!

Én az ÁKK főoldalán rákattintottam a Benchmark feliratra és ott a táblázatból a 12 hónapos D121212 kincstárjegynek az átlag eladási hozamát néztem ki, ami most 7,8%

http://www.akk.hu/benchmark1.ivy

Aztán nem tudom, hogy ezt kell-e kinézni, mert a tavalyiak közül diamond ezt a linket adta meg az ÁKK honlapjáról: http://www.akk.hu/object.3d1460ed-86a0- ... 9fcf36.ivy
Itt ha az Eladási hozam(ISMA) és az Eladási hozam(EHM) átlagát nézzük, akkor az csak 7,05% :pislog

Nemtom, melyik a helyes, de én a 7,8%-ra voksolok.
Tano
Jr. Member
Jr. Member

HozzászólásSzerző: David88 » 2011. december 31., szombat 18:39

Én úgy tudom, hogy 5 évre kell, de azt sehol nem találom :(
David88
Newbie
Newbie

Given: 3 thanks

HozzászólásSzerző: bimbi_89 » 2012. január 1., vasárnap 16:41

Tano írta:
Még 1 fontos kérdés: Olyan SWOT-diagramot, amit a tanárnő mutatott az órán, olyat hogy kell varázsolni Excelben? Mert ugye SWOT-ot nem írott formában kellene csinálni táblázatban, hanem ilyen pontdiagrammal, aminek 4 síknegyede van. Erre tud vki válaszolni?

szia
én csak simán pont diagrammal csináltam és elfogadta a tanárnő :)
úgy csináltam h felvettem kb 10 tényezőt egy excel táblába, pl szakképzett munkaerő; sokrétű tevékenység ellátása; megbízható, jó munkatársak.... utána y és x oszlopot csináltam úgy hogy az y lettek az erősségek, gyengeségek, az x a lehetőségek, veszélyek és az én megítélésem alapján beírtam számokat, (-) lett a veszély, gyengeség. ezeket ábrázoltam pontdiagramba és kész a swot elemzés :D utána még értelmeztem az értékeket és ennyi.
bimbi_89
Sr. Member
Sr. Member

The following user would like to thank bimbi_89 for his or her post:
Tano

HozzászólásSzerző: Tano » 2012. január 1., vasárnap 19:55

bimbi_89 írta:
szia
úgy csináltam h felvettem kb 10 tényezőt egy excel táblába, pl szakképzett munkaerő; sokrétű tevékenység ellátása; megbízható, jó munkatársak.... utána y és x oszlopot csináltam úgy hogy az y lettek az erősségek, gyengeségek, az x a lehetőségek, veszélyek és az én megítélésem alapján beírtam számokat, (-) lett a veszély, gyengeség. ezeket ábrázoltam pontdiagramba és kész a swot elemzés :D utána még értelmeztem az értékeket és ennyi.

Szia!

ÉS mondjuk pl. az inflációt, ami külső tényező és veszély, azt melyik síknegyedbe tennénk? Bal alsó (gyenge-veszély). Mert veszélynek veszély az biztos, de nem a vállalkozáson múlik, tehát nehéz besorolnunk a gyengeségeink vagy erősségeink közé. Mondjuk másik mezőbe nem is lehetne besorolni ilyen felosztás mellett.

Még egy kérdés. 3 módszer kötelező az üzletértékhez. Költségalapún belül vmlyen súllyal figyelembe veszem a Mérlegfőösszeget, a Jegyzettőkét és a Saját tőkét. Ez gondolom 1 módszer.
Aztán tanárnő mondta, hogy hozamelvűn belül kiszámolhatjuk úgy is a jelenértéket, hogy az MSZE, meg úgyis, hogy a szabad cash(azaz a fizetett osztalék) a hozam(+mindkettőhöz maradványérték a befektetett eszközöknek). Én mindkettővel kiszámoltam. Remélem ez 2 külön módszernek számít, mert így megvan a három.
A Kft. nem alkalmaz értékhelyesbítést, szóval piaci forgalmi értéket nem tudok számolni.
A piaci összehasonlító módszerről meg nem sokat mondott(szinte semmit, csak a MOL-t meg egy texasi olajcéget említett, de nem fejtette ki). Szóval ezekhez nincs több 5letem. Remélem elég annyi módszer, amit csináltam.
Tano
Jr. Member
Jr. Member

HozzászólásSzerző: bimbi_89 » 2012. január 1., vasárnap 20:04

Tano írta:
bimbi_89 írta:
szia

Szia!

ÉS mondjuk pl. az inflációt, ami külső tényező és veszély, azt melyik síknegyedbe tennénk? Bal alsó (gyenge-veszély). Mert veszélynek veszély az biztos, de nem a vállalkozáson múlik, tehát nehéz besorolnunk a gyengeségeink vagy erősségeink közé. Mondjuk másik mezőbe nem is lehetne besorolni ilyen felosztás mellett.

Még egy kérdés. 3 módszer kötelező az üzletértékhez. Költségalapún belül vmlyen súllyal figyelembe veszem a Mérlegfőösszeget, a Jegyzettőkét és a Saját tőkét. Ez gondolom 1 módszer.
Aztán tanárnő mondta, hogy hozamelvűn belül kiszámolhatjuk úgy is a jelenértéket, hogy az MSZE, meg úgyis, hogy a szabad cash(azaz a fizetett osztalék) a hozam(+mindkettőhöz maradványérték a befektetett eszközöknek). Én mindkettővel kiszámoltam. Remélem ez 2 külön módszernek számít, mert így megvan a három.
A Kft. nem alkalmaz értékhelyesbítést, szóval piaci forgalmi értéket nem tudok számolni.
A piaci összehasonlító módszerről meg nem sokat mondott(szinte semmit, csak a MOL-t meg egy texasi olajcéget említett, de nem fejtette ki). Szóval ezekhez nincs több 5letem. Remélem elég annyi módszer, amit csináltam.

Ez a besorolás már tényleg a te véleményeden múlik h hova teszed..szóval sztem ne azon gondolkodj, hogy hova...nagyot nem tudsz vele tévedni :D
bimbi_89
Sr. Member
Sr. Member

HozzászólásSzerző: Tano » 2012. január 18., szerda 0:54

Még nálatok sincs a Neptunban a jegy?
Tano
Jr. Member
Jr. Member

HozzászólásSzerző: kicsilala » 2012. január 18., szerda 6:20

Sajna nincs :/
kicsilala
Newbie
Newbie

Given: 5 thanks

HozzászólásSzerző: renababa2 » 2012. január 18., szerda 12:17

Nekem most már fel van téve a jegyem, eddig nekem sem volt :)
renababa2
Newbie
Newbie

Given: 2 thanks
Received: 3 thanks

Előző

Vissza: Kontrolling-Ellenőrzés Intézeti Tanszék