Köztársasági ösztöndíj

Ösztöndíjakról, a szociális támogatásról és egyéb juttatásokról

Köztársasági ösztöndíj

HozzászólásSzerző: brekk » 2008. június 5., csütörtök 14:08

öööö... nem kevertek össze a felteteleket valami masik palyazattal? eleg durva lenne, ha igy lenne.
pl. mi az, hogy az osztondijatlagot nezik, hat ezzel csomo ember hatranyban van. meg nem kell mintatanterv szerint haladni? ez milyen durva mar. akkor jobban jarok, ha megbukok es lesz 30+ kreditem, azokat kozepes eredmennyel teljesitem es jobb atlagom lesz, mint egy mintatanterv szerint halado jo tanulonak.  :pislog  :pislog
brekk
Global Moderator
Global Moderator

Given: 113 thanks
Received: 256 thanks
Szak: Pénzügy és Számvitel
Évfolyam: IV.

Re: Köztársasági ösztöndíj

HozzászólásSzerző: Lehel » 2008. június 5., csütörtök 15:07

ez így tényleg érdekes  :megszeppent
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Lehel 2008. június 5., csütörtök 15:09-kor.
Lehel
KOB
KOB

Given: 15 thanks
Received: 86 thanks
Évfolyam: III.
Nem: Pasi

HozzászólásSzerző: epertörpe » 2008. június 6., péntek 6:53

nem kell mintatanterv szerint haladni köztársasági ösztöndíjhoz? mert akkor ez így nagyon jó  :D
isn't it ironic?....don't you think?
epertörpe
Hero Member
Hero Member

Given: 0 thanks
Received: 1 thanks

HozzászólásSzerző: Lehel » 2008. június 6., péntek 7:59

miért is?
Lehel
KOB
KOB

HozzászólásSzerző: zsirfeka » 2008. június 6., péntek 8:04

igazából nem is értem, mert ezt elvileg nem az iskola határozza meg hanem az okatási miniszériumba vagy nemtom hol de mindenesetre központilag

meg is találtam:
http://neptun.bmf.hu/system/files/OKM_k ... j_0708.pdf

ezt kiemelném:
...
A pályázat intézményei elbírálásának rendjét és feltételeit a felsőoktatási intézmény
szabályzata határozza meg. Az intézmény ...

ha ez így van (mert eddig nem így volt) akkor talán lehetne folytatni egy vitát arról hogyan lehetne igazságosabban kialakítani a rendszert
(azért olvassátok át hogy jól értelmeztem -e)
Ép hardverben ép szoftver.
zsirfeka
Super Member
Super Member

Tartózkodási hely: Margi híd (alatt)/ Deák téri aluljáró metónál balról a 2. telefonfülke
Received: 0 thanks

HozzászólásSzerző: zsirfeka » 2008. június 6., péntek 8:07

Lehel írta:miért is?

nyilván mert jó az átlaga de nem mintatanterv szerint halad :D
zsirfeka
Super Member
Super Member

Tartózkodási hely: Margi híd (alatt)/ Deák téri aluljáró metónál balról a 2. telefonfülke

HozzászólásSzerző: brekk » 2008. június 6., péntek 9:40

a suli talalja ki a felteteleket.
de eddig miota idejarok, mintatanterv szerint kellett haladni (meg csak kettesed meg karod sem lehetett az elejen!!) es sima szamtani atlagot neztek es az szerintem teljesen igazsagos volt. jo, hogy ellebecolta valaki az elso vagy elso ket evet, most meg van 86 kredite es 5,6-os atlaga, aztan meg koztarsasagit is kap. nevetseges. na meg nem azert koztarsasagi, mert kivalo tanulmanyi/szakmai munkajaert kapja az illeto? aki csuszik, az szerintem nem kivalo tanulo. ezeknek a felteteleknek a "fel iskola" megfelel... legalabbis nekem mar tavaly sem es iden sincs nagyon olyan ismerosom, akinek 4 alatt lenne az osztondijatlaga, mert sok kreditunk van es rosszabb eredmenyekkel is tokjo atlagot csinalsz.

aztan azert sem tul jo ez, mert a rangsort ugy allitja fel a suli, hogy nem nezik hanyadikos vagy. marpedig nemely felevekben kevesebb kredit van eloirva, mint 30. nemelyikben meg tobb. most akkor egy elsosnek mar helybol szinte nulla eselye van megkapni, holott lehet, hogy jo tanulo. ha egyszeru szamtani atlagot neznenek, nem lenne ilyen gond.

azert annyi pozitivum viszont van, hogy latom, a szakokat nem egyenlo sullyal kezelik. mert azert tenyleg nem mindegy, hogy valaki hemes vagy gazdmenes vagy pu&szamviteles.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára brekk 2008. június 6., péntek 9:56-kor.
brekk
Global Moderator
Global Moderator

HozzászólásSzerző: kicsihod » 2008. június 6., péntek 10:53

brekk írta:meg nem kell mintatanterv szerint haladni? ez milyen durva mar. akkor jobban jarok, ha megbukok es lesz 30+ kreditem, azokat kozepes eredmennyel teljesitem es jobb atlagom lesz, mint egy mintatanterv szerint halado jo tanulonak.  :pislog  :pislog

Micsoda?  :ohh Hát ez így tényleg nagyon igazságtalan! A végén még hátrányban lesz az, aki időben végzi el a sulit.  :he?
kicsihod
Super Member
Super Member

HozzászólásSzerző: zsirfeka » 2008. június 6., péntek 11:12

abban egyet értetünk szerintem hogy ez így nagyon nem jó  :nem
zsirfeka
Super Member
Super Member

HozzászólásSzerző: mézescsupor » 2008. június 6., péntek 11:25

Esetleg lehetne konkrét példán keresztül bemutatni, miért nem jó ez a feltételrendszer??????????????
Mert ha adatokkal tudják alátámasztani még az is előfordulhat, hogy lehet finomítani a kiíráson DE egyenlőre a BGF szintű előíráshoz kell igazodnunk, ami a korrigált kreditindex átlaga alapján rangsorol. Ugyanakkor talán jó lenne, ha megnéznék, mi minden másra is lehet pontot kapni, nem csak a tanulmányi átlag számít.
Szívesen veszem a példákat, melyek szerint nem igazságos ez a kiírás, akár itt, akár e-mailben: penzes@pszfb.bgf.hu címre!!!!!!!!!!!!!!!! Bár ha nem tévedek, akik most itt reklamálnak, azok teljesítik a követelményeket és akár pályázhatnának is?!?!?%

"azert annyi pozitivum viszont van, hogy latom, a szakokat nem egyenlo sullyal kezelik. mert azert tenyleg nem mindegy, hogy valaki hemes vagy gazdmenes vagy pu&szamviteles." - ezt miből gondolják?????????????? a szakok között nem teszünk, nem is tehetünk különbséget!
Üdv.
DC
mézescsupor
Diákcentrum
Diákcentrum

Received: 254 thanks

HozzászólásSzerző: brekk » 2008. június 6., péntek 11:33

az adatlapon szerepel egy olyan rubrika, hogy "szak szorzoszama", ami eddig nem volt, ebbol gondoltam. de akkor az valami mast jelenthet.
brekk
Global Moderator
Global Moderator

HozzászólásSzerző: Lehel » 2008. június 6., péntek 11:39

én elsős hallgató vagyok, és igen jó átlagom volt az első félévben (meglepetésemre sikerült kiemelt ösztöndíjat kapnom) és eddig jobban állok ebben a félévben, mint az előzőben, így meg szeretném próbálni a köztársasági ösztöndíjat is. mivel az első félévem még csak 28 kredites volt, így alapból rosszabb az átlagom, mint egy olyan felsőbbévesnek, aki mondjuk 32 kredites félévet is csinált már, ráadásul mivel eszerint nem kell mintatanterv szerint haladni, aki csúszott és mostanra torlódott fel sok tárgya és kredite, bőven jobb átlagot produkál akkor is, ha mondjuk nem csak négyese vagy ötöse van. én keményen tanulok, komolyan veszem a sulit, mindenből elsőre átmentem első félévben, és ezt szeretném most is elérni, ezért is tanulok, ez motivál, és igencsak elszomorító és igazságtalan lenne szerintem, ha egy ilyen feltételrendszerrel "kizárnának", hiába vagyok "jó tanuló".

(hozzáteszem, hogy a kreditindex számítást sem tartom emiatt igazságosnak, de ott annyira nem is gond, hiszen évfolyamhoz viszonyítják a sávokat, így mindenki egy cipőben evez, de egy ilyen pályázatnál ahol minden évfolyam versenybe szál, csúnyán hátrányba kerülhetnek hozzám hasonló hallgatók)

nem is igazán értem, miért kellett így módosítani a feltételeket, nekem rosszul esne, ha valaki olyan kapna köztársasági ösztöndíjat, aki már 4-5 éve végzi a sulit és szinte már csak spec. kurzusai vannak...

egyébként számolgattam magamnak és érdekes... ha 4,5 fölé sikeredik ez a félévem (amiért nagyon teperni kéne, és fogok is), akkoris kb. 25 pontot kaphatnék az átlagomra (rosszabb esetben 20-at), mivel elsős vagyok, se tdk-m se semmim nincs, van egy nyelvvizsgám, arra kapnék 5 pontot, a KOB tagságomra pedig 3 pontot. az összesen jó esetben 33 pont a 100-ból (nem is beszélve a rosszabb esetről, akkor csak 28-at kaphatnék). esélyem nem lenne  :szomorkas
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Lehel 2008. június 6., péntek 11:46-kor.
Lehel
KOB
KOB

HozzászólásSzerző: brekk » 2008. június 6., péntek 11:42

egyszeruen szerintem arrol van szo, hogy eddig is kikotes volt a mintatanterv es a sima szamtani atlagot neztek. ezt a tovabbiakban is igy kellene nezni, ugyanis az osztondijatlag egy sulyozott atlag es igy elegge torzitja a hallgatok tenyleges tanulmanyi eredmenyet. ahogy az elobb is irtam, ha valakinek van pl 34 kreditje (mint pl. az en evfolyamomon a szamvitel szakosoknak mintatanterv szerint), akkor viszonylag rossz jegyekkel is nagyon jo atlagot tud produkalni (5 korulit, vagy afelettit). mig ha egy elsosnek csak 27 kredit van eloirva vagy pont 30, akkor lehet, hogy sokkal jobb jegyei vannak, mint nekem, es megis sokkal rosszabb az atlaga es igy eselye nincs elnyerni az osztondijat. ha szamtani atlagot neznenek, akkor ez a torzitas kikuszobolheto lenne.

a masik a mintantanterv szerint haladas. en azt hittem, a koztarsasagi osztondij valami kulonleges es tenyleg csak a legjobbak kapjak. ha mostantol mar az is megkaphatja, aki csuszik, akkor nem is ertem mit kell meg itt teljesiteni?

eddig szerintem teljesen igazsagosak voltak a feltetelek, miert jott ez a valtozas? mert ha tenyleg olyan kemenyek a feltetelek, akkor konnyitsenek rajta, rendben. de azt gondolom, meg boven van diak az iskolaban, aki mintatanterv szerint halad es ok jobban megerdemelnenek egy ilyen rangos kituntetest, mint aki csuszik a tanulmanyaival es nem tudja 7 felev alatt elvegezni az iskolat.
brekk
Global Moderator
Global Moderator

HozzászólásSzerző: zsirfeka » 2008. június 6., péntek 11:47

a mintatantervnek azért kellene követelménynek lennie, mert ha valaki pl 2. megbukik pénzugyi számvitel 1 ből és 3. félévben átmegy akkor a második évben (3.,4. félév) 6 kredittel többje lesz és ezzel nagyobb átlagot (kreditindexet) tud elérni mint azok akiknek elsőre sikerült

az egyszerű számtani átlag pedig szerintem ezért indokolt, mert pl ha egyik félébnen egy szkon 28 kreditet tud valaki felvenni egy másik szakon meg 33-at(mintatanterv szerint) és ha a kreditindexeket nézzük akkor a 28 kredittel max 4.67-es kreditindexet lehet elérni a 33-al 5,5 öt az adott félévben (és ez az egész éves átlagára is kihat mert a két félév megszerezhető krediteinek az összege között is lesz a szakok között különbség)

ugyanakkor szerintem ez nem egy jó gyakorlat hogy a szakok között nem tesznek különbséget
zsirfeka
Super Member
Super Member

HozzászólásSzerző: Lehel » 2008. június 6., péntek 11:49

brekk, a szívemből szóltál :)

szakok között különbség pedig tényleg torzít... tehát egy hemes nyilván könnyebben teljesít (főleg későbbi félévekben) egy 30 vagy több kredites félévet mint egy pénzügy és számviteles, így ő eleve nagyobb eséllyel indul egy ilyen ösztöndíjért, holott, ha mondjuk pénzügyi számvitel 1-e lenne, nem is biztos, hogy átmenne belőle (lehet, hogy átmenne, nem azt mondom, de azért egy munkagazdaságtant ne hasonlítsunk egy pü1-hez szerintem)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Lehel 2008. június 6., péntek 11:52-kor.
Lehel
KOB
KOB

Következő

Vissza: Diákjólét, azaz juttatások, térítések