én elsős hallgató vagyok, és igen jó átlagom volt az első félévben (meglepetésemre sikerült kiemelt ösztöndíjat kapnom) és eddig jobban állok ebben a félévben, mint az előzőben, így meg szeretném próbálni a köztársasági ösztöndíjat is. mivel az első félévem még csak 28 kredites volt, így alapból rosszabb az átlagom, mint egy olyan felsőbbévesnek, aki mondjuk 32 kredites félévet is csinált már, ráadásul mivel eszerint nem kell mintatanterv szerint haladni, aki csúszott és mostanra torlódott fel sok tárgya és kredite, bőven jobb átlagot produkál akkor is, ha mondjuk nem csak négyese vagy ötöse van. én keményen tanulok, komolyan veszem a sulit, mindenből elsőre átmentem első félévben, és ezt szeretném most is elérni, ezért is tanulok, ez motivál, és igencsak elszomorító és igazságtalan lenne szerintem, ha egy ilyen feltételrendszerrel "kizárnának", hiába vagyok "jó tanuló".
(hozzáteszem, hogy a kreditindex számítást sem tartom emiatt igazságosnak, de ott annyira nem is gond, hiszen évfolyamhoz viszonyítják a sávokat, így mindenki egy cipőben evez, de egy ilyen pályázatnál ahol minden évfolyam versenybe szál, csúnyán hátrányba kerülhetnek hozzám hasonló hallgatók)
nem is igazán értem, miért kellett így módosítani a feltételeket, nekem rosszul esne, ha valaki olyan kapna köztársasági ösztöndíjat, aki már 4-5 éve végzi a sulit és szinte már csak spec. kurzusai vannak...
egyébként számolgattam magamnak és érdekes... ha 4,5 fölé sikeredik ez a félévem (amiért nagyon teperni kéne, és fogok is), akkoris kb. 25 pontot kaphatnék az átlagomra (rosszabb esetben 20-at), mivel elsős vagyok, se tdk-m se semmim nincs, van egy nyelvvizsgám, arra kapnék 5 pontot, a KOB tagságomra pedig 3 pontot. az összesen jó esetben 33 pont a 100-ból (nem is beszélve a rosszabb esetről, akkor csak 28-at kaphatnék). esélyem nem lenne