Tanulási szokások, ötletek, javaslatok

dolgokról úgy általában, amik nem fértek be máshová
Fórum szabályok
Megkérünk mindenkit, hogy fórummal kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit ne itt tegye meg, hanem erre felé, az újfórum vagy a javaslatok témákban.
Köszönjük.

Tanulási szokások, ötletek, javaslatok

HozzászólásSzerző: Oli » 2009. május 20., szerda 1:20

Minden ami a tanulási szokásokkal kapcsolatos, hátha vannak jó "öreg" bevált módszerek, amiket megosztanánk egymással, hogy könnyebben elsajátítsuk azt a sok-sok megtanulásra váró anyagot, hogy aztán jó jegyeket kapjunk! :) Gondoltam nyitok egy ilyen topicot is, hátha jól jön. :D
Imádom ha valaki negatívan kritizál, mert azt jelenti, jól csinálok valamit. Az illető pedig amellett, hogy hülye még IRIGY is! Képes vagy ezt tudomásul venni?

http://www.bpm-fm.hu/ vs. Hardcore - Dj Promo http://www.youtube.com/watch?v=DOxyjGtTb0M
Oli
Super Hero
Super Hero

Given: 46 thanks
Received: 97 thanks
Szak: Pénzügy és Számvitel
Évfolyam: II.

Re: Tanulási szokások, ötletek, javaslatok

HozzászólásSzerző: KisBagoly » 2009. május 20., szerda 12:05

Ez tényleg jó ötlet, kíváncsi vagyok én is néhány tanulási módszerre :)
KisBagoly
Super Hero
Super Hero

Given: 111 thanks
Received: 192 thanks
Szak: Gazdálkodás és Menedzsment
Évfolyam: I.
Nem: Pasi

HozzászólásSzerző: Oli » 2009. május 20., szerda 13:07

Nekem sajnos van egy nagyon rossz szokásom tanulás téren, a neve: tudatos kicseszés saját magammal. Mindig mindent az utolsó pillanatra hagyok, még annak ellenére is, hogy tisztában vagyok azzal, hogy kapkodni fogok, mert nem lesz elég az idő és ezzel saját magamat jól megszívatom, de soha nem tanulok belőle.

Visszatérve a tanulási szokásokra :) , nekem leginkább az agyam este 6-7 fele fog és hajnali 3-4-ig simán elvagyok tanulás téren (felesleges egész nap leülnöm tanulni, mert nem tudom felfogni, amit akkor tanulok, valahogy nem ott jár az agyam) és nagyon korán hajnali 5-től kb. 10-11-ig (de csak akkor, amikor nem vagyok fenn egész éjjel és nem vagyok lusta reggel ilyen korán felkelni). Azt említettem már, hogy sajnos/nem sajnos csak a saját kézírásomat tudom megtanulni, ezzel azt akarom mondani, hogy ki kell írnom mindent az adott tárgyból, amit lényegesnek tartok. Ezt úgy szoktam, hogy először előveszem a könyvet és elolvasom egyszer végig HANGOSAN!!!, majd ha végeztem, akkor elolvasom megint, de itt már egy toll segítségével kezdem aláhúzni a lényeget és amikor ez is megvan, akkor nekiállok szépen kiírni (szeretek szövegkiemelőket használni, címek, alcímek kiemelésére, ha színes a füzet vagy vannak benne színek, az jobban feldobja a kinézetét és szívesebben tanulom meg). Úgy gondolom, hogy ez is egy hasznos módszer, hogy elsajátítsuk az anyagot (hiszen itt már félig-meddig megtanultam), csak nagyon hosszadalmas. Na miután ki van írva szépen minden, akkor jön az, hogy szakaszokra, bekezdésekre lebontva állok neki megtanulni HANGOSAN!!!! Így hallom amit megtanulok és próbálom felfogni az értelmét és az összefüggéseket (ha van olyan rész ami nehezen megy, próbálom valamihez kötni, hogy megmaradjon), majd többször egymás után felmondom saját magamnak az anyagot bekezdésenként, ha megy 1 bekezdés, akkor haladok tovább a következőre. Ennél is az eljárás ugyanúgy van, mint az előzőnél, csak annyi különbséggel, hogy itt akkor haladok tovább a következő bekezdésre, ha az első kettő elismételtem/visszamondtam. Miután végzek egy "fejezet" megtanulásával, mielőtt a következőre ugornék, előtte elmondom megint az egészet, majd átolvasom füzetből és megint elmondom, ha tudtam mindent, akkor kap egy kis pipát és jön a következő fejezet.

Jó ez így egy kicsit hosszú így leírva (full koma vagyok, fél órája keltem fel, mert hajnali 4ig tanultam :yeahh ), de kivitelezhető teljesen és nagyon hasznos, legalábbis nálam ez működik.
Imádom ha valaki negatívan kritizál, mert azt jelenti, jól csinálok valamit. Az illető pedig amellett, hogy hülye még IRIGY is! Képes vagy ezt tudomásul venni?

http://www.bpm-fm.hu/ vs. Hardcore - Dj Promo http://www.youtube.com/watch?v=DOxyjGtTb0M
Oli
Super Hero
Super Hero

HozzászólásSzerző: zakkant » 2009. május 20., szerda 14:22

Én is éjjel tanulok (máskor mondjuk időm sincs munka utazás mellett) és hajnalig megy is az egész. Bár most szabadságoltam magam mára meg holnapra de neki kell állni a dolgoknak. Én könyvet nem olvasok sosem ami a tárgyhoz kapcsolódik. Ott az órai jegyzet, meg a neten böngészek a téma után (nálunk elég sok ilyen van ami saját kutatást igényel mert a tanár levelezőn nem mondja el a dolgokat) a könyvet meg nem mindig lehet beszerezni. Noh de sebaj. Pár száz oldalas jegyzetek bárhol fellelhetők a témáról, és az a jó ha minél több van belőle :D Elolvasom, egyszer már előadáson úgyis lejegyzeteltem aztán csak megmarad vmi (általában megszokott)

Ami még beválik: energiaital, chips, táblás csoki, gumicukor, anyu főztje, több doboz cigi és a nem alvás vizsga előtt. Noh és kávé literszámra :kave

Viszgaidőszak után pedig 1 napos folyamatos alvás, és naná hogy a vizsgára viszek egy halom puskát még ha nem is használom biztonságérzetet ad :D
zakkant
Super Hero
Super Hero

Given: 8 thanks
Received: 16 thanks

HozzászólásSzerző: Oli » 2009. május 24., vasárnap 2:30

Húgom mesélte, hogy amikor német nyelvből idehaza volt valami országos versenyen még gimis korában, volt egy srác aki az A4-es lapot "lefényképezte" az agyával és mindent szóról szóra mondott vissza... Tuti az agykontroll is szerepet játszott benne, mert ilyen az átlagos emberek körében nincsen... :pislog

Oli
Super Hero
Super Hero

HozzászólásSzerző: myrcy » 2009. május 25., hétfő 23:48

Oli írta:Húgom mesélte, hogy amikor német nyelvből idehaza volt valami országos versenyen még gimis korában, volt egy srác aki az A4-es lapot "lefényképezte" az agyával és mindent szóról szóra mondott vissza... Tuti az agykontroll is szerepet játszott benne, mert ilyen az átlagos emberek körében nincsen... :pislog

Fényképszerű memória, és ez adottság/tehetség, agykontrollal se lehet elérni, ha nincs hozzá tehetséged.
myrcy
Super Hero
Super Hero

Given: 151 thanks
Received: 172 thanks
Évfolyam: IV.

HozzászólásSzerző: pyro » 2009. május 26., kedd 0:10

Először írok az órai anyagból puskát, ha kell kiegészítem a TK-val (meg ha megvettem egyáltalán :D ), majd megformázom (ergo elolvasom még1x), aztán ha van még időm megtanulom, ha nem, akkor elolvasom még1x és kész :)
"Elmentem lángosnak.Végre egy zsíros állás!"
Kép
pyro
Hero Member
Hero Member

Given: 34 thanks
Received: 51 thanks
Szak: Gazdálkodás és Menedzsment
Nem: Pasi

HozzászólásSzerző: Oli » 2009. május 26., kedd 0:35

myrcy írta:
Oli írta:Húgom mesélte, hogy amikor német nyelvből idehaza volt valami országos versenyen még gimis korában, volt egy srác aki az A4-es lapot "lefényképezte" az agyával és mindent szóról szóra mondott vissza... Tuti az agykontroll is szerepet játszott benne, mert ilyen az átlagos emberek körében nincsen... :pislog

Fényképszerű memória, és ez adottság/tehetség, agykontrollal se lehet elérni, ha nincs hozzá tehetséged.

Ezzel nem teljesen értek egyet, mégpedig azért, mert:
-ha megtalálod a megfelelő szakembert, aki ősidők óta ezzel foglalkozik, akkor félig már nyert ügyed van (internetről, magunktól tanulás könyvek alapján felejtős...)
-ha kitudsz kapcsolni, tudsz lazítani, akkor már félig sínen vagy
-ha tudsz pozitívan gondolkodni, pozitívan hozzáállni dolgokhoz (itt lép életbe a vonzás törvénye, RENGETEG gyakorlás kell hozzá) akkor is már megtettél egy lépést afelé, hogy közelebb kerülj az agykontroll első lépcsőfokához
-ha van kitartásod, türelmed hozzá, ha az a cél lebeg a szemeid előtt, hogy megtanuld az agykontrollt, akkor jó úton haladsz, hogy megtanuld fokozatosan, igaz lassan, de lépésről-lépésre
-ahhoz, hogy valaki agykontroll segítségével tanuljon, ahhoz nagyon sok idő kell elteljen és nagyon sokat kell hozzá gyakorolni. Nyilván nem fog menni 3-4-5 hónap után!
-még sorolhatnám perceken keresztül...

Tehetséget írtál, amivel azért nem értek egyet, mert mindenkinek ott a lehetőség, hogy éljen vele/megtanulja, csak vannak, akik hisznek benne, vannak, akik nem, vannak, akik élnek a lehetőséggel, vannak, akik nem, vannak, akiket hajt a kíváncsiság, az ismeretlen dolog megismerése, felfedezése, megtanulása, alkalmazása, vannak, akiket nem, DE! ez nem azon múlik, hogy tehetség, hanem azon, hogy mennyi időt, energiát, munkát szánsz arra, hogy minél többször gyakorold, továbbá, hogy mennyire tudsz LAZÍTANI, kikapcsolni!!! Elsősorban a lelki-testi egyensúlyt kell rendbe tenni és magunkban rendet tenni, amíg ezeknek nem teszünk eleget, ne akarjon senki sem agykontrollozni, mert NEM fog menni!!! --> ahhoz pedig, hogy ki tudjál kapcsolni, ezeknek eleget kell tenni. --> és itt lép életbe a MEDITÁCIÓ, mert a meditáció nagyon sokat segít abban, hogy elmélyülj "magadban" a gondolataidban, megtisztulj, megtaláld az egyensúlyt, ki tudjál kapcsolni, ki tudjad zárni a külvilágot és egy olyan állapotba kerülj, ami a tudat és a tudatalatti határát "súrolja". Szóval ezekkel csak azt akarom mondani, hogy az agykontroll, a meditáció, a vonzás törvénye mind kapcsolatban van egymással és lehet egyikből a másikra építkezni. Bár mondjuk én ezekkel az utóbbi időkben rengeteget foglalkoztam és nagyon sokat olvastam utána, meg felvettem olyan emberekkel a kapcsolatot, akik ezek közül valamelyiket alkalmazzák. :)

Én ezeket nagyon hasznos dolognak tartom, nem véletlenül akarom őket megtanulni, csak én nagyon mélyen akarom elsajátítani ezeket, mert nagyon érdekel mindegyik és tudni akarom, hogy ezek segítségével milyen "képességre/természetfeletti erőre" tehetek szert és hogyan tudom alkalmazni az életem során, milyen előnyökkel jár, milyen dolog juthat birtokomban, ami másnak nem, tudni fogom majd irányítani azt a valamit, stb...

Oli
Super Hero
Super Hero

HozzászólásSzerző: myrcy » 2009. május 26., kedd 9:16

Mégpedig néhány dologhoz tényleg tehetség kell...nézd, nekem ott volt régebben a fizika. Számtalan módszert kipróbáltam, hogy megértsem legalább egy kicsiny részét. Csináltam nyugiban, nem nyugiban, pozitívan álltam hozzá, mert ugye másnak is megy, de akkor is a seggelős módszer jött be.

Na most sztem mindenkinek másképp működik az agya. Ha én meg próbálnám tanulni a fényképszerű memóriát, akkor szó szerint megerőszakolnám magam, ami rengeteg időbe és energiába telne, és szart se érnék el vele, max annyit, hogy beugranak a színek, meg a szöveg formája, de akkor se fogom tudni 100%san visszaadni. Erre sajnos születni kell.

Vagy egy "nőiesebb" magyarázat: Neked ugye sima a hajad. Tudsz belőle göndört is csinálni, de az egyáltalán nem olyan, mint az eredeti göndör, nem is lesz tartós, és még csak a hajadat se ápolja.

Jah, és az agykontroll arra van, hogy a saját "tehetségeidet" hozd elő, amire képes vagy fizikailag. Pl. nekem ez a felébredéses működött, hogy beállítom magam, ébredjek fel 6kor....a fenébe is, beállítani még csak csak megy, de hogy lehet ezt kikapcsolni??!!
myrcy
Super Hero
Super Hero

Given: 151 thanks
Received: 172 thanks

HozzászólásSzerző: SadeGirl » 2009. május 26., kedd 14:39

A fényképszerű memóriából nekem annyi működik, hogy tudom melyik oldalon és részen volt az adott szöveg a könyvben :D
de amúgy ezt egy kicsit hülyeségnek tartom, h fényképszerű memória, ill. a tanulást a fényképezéshez hasonlítani, mert a kép az úgy egy blikkre rögzül, de egy szöveg meg csak úgy rögzülhet, ha el is olvassák. szóval, max egy nagyon hosszú exponálási idejű fényképezéshez hasonlítható sztem...
(rem nagyjából értelmes lett amit írtam :) )
SadeGirl
Super Hero
Super Hero

Given: 118 thanks
Received: 91 thanks

HozzászólásSzerző: zsanna » 2009. május 26., kedd 22:31

SadeGirl írta:A fényképszerű memóriából nekem annyi működik, hogy tudom melyik oldalon és részen volt az adott szöveg a könyvben :D
de amúgy ezt egy kicsit hülyeségnek tartom, h fényképszerű memória, ill. a tanulást a fényképezéshez hasonlítani, mert a kép az úgy egy blikkre rögzül, de egy szöveg meg csak úgy rögzülhet, ha el is olvassák. szóval, max egy nagyon hosszú exponálási idejű fényképezéshez hasonlítható sztem...
(rem nagyjából értelmes lett amit írtam :) )

Nálam is így működik! És mennyire bosszantó tud az lenni, hogy tudom, hogy a jegyzet 13. oldalának a bal alsó sarkában van a kérdésre a válasz, még az "alakját" is látom, de hogy mi van oda írva... sosem tudom meg :D
"Amíg nem ismerjük, nem vesszük komolyan, nem tiszteljük magunkat, nem békülünk meg önmagunkkal és nem éljük a saját életünket, addig csupán, mint a marionett, külső hatásoknak és törvényeknek engedelmeskedve, idegen életet élünk."
(Hermann Hesse)
zsanna
Hero Member
Hero Member

Given: 37 thanks
Received: 31 thanks
Évfolyam: V.

HozzászólásSzerző: bögyörő » 2009. május 26., kedd 22:34

nem olyan hülyeség a fényképezős dolog... nővérem volt múltkor egy fotóolvasás tanfolyamon, és azt mondja működik :)
amúgy a fotóolvasásos cucc okának magyarázata egész logikusnak tűnik.... de nekem nincs időm arra, hogy kifejlesszek gyorsan egy ilyen technikát, és begyakoroljam :D

és teszem hozzá: semmi sem "érzék" alapján működik csak, hanem gyakorlással.... szokás volt mondani: "Zseninek lenni 1% tehetség, 99% veríték"
さよなら、キッス
ボギョロ
bögyörő
Super Hero
Super Hero

Given: 135 thanks
Received: 112 thanks

HozzászólásSzerző: Oli » 2009. május 26., kedd 22:43

bögyörő írta:nem olyan hülyeség a fényképezős dolog... nővérem volt múltkor egy fotóolvasás tanfolyamon, és azt mondja működik :)
amúgy a fotóolvasásos cucc okának magyarázata egész logikusnak tűnik.... de nekem nincs időm arra, hogy kifejlesszek gyorsan egy ilyen technikát, és begyakoroljam :D

és teszem hozzá: semmi sem "érzék" alapján működik csak, hanem gyakorlással.... szokás volt mondani: "Zseninek lenni 1% tehetség, 99% veríték"

Ezt mondom én is, hogy nem tehetség kérdése, hanem RENGETEG gyakorlás kérdése, mert, ha valaki nagyon nagyon sokat gyakorol, minden áldott nap, és napon belül is többször, annak menni fog. No meg ez egy hosszú folyamat nagyon!!! Nyilván nem fog menni pár hónap alatt, de türelem kell hozzá és sok sok gyakorlás, kitartás, erőfeszítés, és meglesz a gyümölcse.

Nekem első dolgom vizsgák után az lesz, hogy elhúzok agykontroll tanfolyamra befizetem az X összeget, kapok 4 nap folyamatos alapképzést, és utána elkezdem gyakorolni, megtanulni, meg beszerzem hozzá a szükséges dolgokat. Aztán majd remélem, hogy a kövi vizsgaidőszakomban fogom tudni már alkalmazni kicsit. :)

Oli
Super Hero
Super Hero

HozzászólásSzerző: Oli » 2009. május 26., kedd 22:46

pyro írta:Először írok az órai anyagból puskát, ha kell kiegészítem a TK-val (meg ha megvettem egyáltalán :D ), majd megformázom (ergo elolvasom még1x), aztán ha van még időm megtanulom, ha nem, akkor elolvasom még1x és kész :)

Nekem nem lenne türelmem puskát írni, meg szenvedni vele egy csomót, annyi idő alatt már szinte megtanulom az anyagot... :) Mondjuk én az órai jegyzettel sem elégszem meg, muszáj legyen tankönyv változat, meg még egy netes változat, hogy 3-4 anyagból csináljak egyet, de abba aztán minden benne legyen, aminek benne kell lennie :D Csak ez is rohadt sok időt elvesz...

Oli
Super Hero
Super Hero

HozzászólásSzerző: bögyörő » 2009. május 26., kedd 22:50

Oli írta:
Ezt mondom én is, hogy nem tehetség kérdése, hanem RENGETEG gyakorlás kérdése, mert, ha valaki nagyon nagyon sokat gyakorol, minden áldott nap, és napon belül is többször, annak menni fog. No meg ez egy hosszú folyamat nagyon!!! Nyilván nem fog menni pár hónap alatt, de türelem kell hozzá és sok sok gyakorlás, kitartás, erőfeszítés, és meglesz a gyümölcse.

Nekem első dolgom vizsgák után az lesz, hogy elhúzok agykontroll tanfolyamra befizetem az X összeget, kapok 4 nap folyamatos alapképzést, és utána elkezdem gyakorolni, megtanulni, meg beszerzem hozzá a szükséges dolgokat. Aztán majd remélem, hogy a kövi vizsgaidőszakomban fogom tudni már alkalmazni kicsit. :)

én is elmennék valamiféle ilyesmire, de sajnos keretem nincs rá. Úgyhogy addig is marad az eddig bevált taktikám:
mantrák:
"Úgyis megtanullak, ha akarod, ha nem.",
"Analízis után nehogy már egy ilyen tárgy/feladat fogjon ki rajtam",
"Magasabb szinten vagyok az evolúcióban mint ez a feladat"
+ rengeteg tea
+ rengeteg cukor :D
さよなら、キッス
ボギョロ
bögyörő
Super Hero
Super Hero

Given: 135 thanks