Gondoltam nyitok egy ilyen topicot is, hátha jól jön. 
Gondoltam nyitok egy ilyen topicot is, hátha jól jön. 

, nekem leginkább az agyam este 6-7 fele fog és hajnali 3-4-ig simán elvagyok tanulás téren (felesleges egész nap leülnöm tanulni, mert nem tudom felfogni, amit akkor tanulok, valahogy nem ott jár az agyam) és nagyon korán hajnali 5-től kb. 10-11-ig (de csak akkor, amikor nem vagyok fenn egész éjjel és nem vagyok lusta reggel ilyen korán felkelni). Azt említettem már, hogy sajnos/nem sajnos csak a saját kézírásomat tudom megtanulni, ezzel azt akarom mondani, hogy ki kell írnom mindent az adott tárgyból, amit lényegesnek tartok. Ezt úgy szoktam, hogy először előveszem a könyvet és elolvasom egyszer végig HANGOSAN!!!, majd ha végeztem, akkor elolvasom megint, de itt már egy toll segítségével kezdem aláhúzni a lényeget és amikor ez is megvan, akkor nekiállok szépen kiírni (szeretek szövegkiemelőket használni, címek, alcímek kiemelésére, ha színes a füzet vagy vannak benne színek, az jobban feldobja a kinézetét és szívesebben tanulom meg). Úgy gondolom, hogy ez is egy hasznos módszer, hogy elsajátítsuk az anyagot (hiszen itt már félig-meddig megtanultam), csak nagyon hosszadalmas. Na miután ki van írva szépen minden, akkor jön az, hogy szakaszokra, bekezdésekre lebontva állok neki megtanulni HANGOSAN!!!! Így hallom amit megtanulok és próbálom felfogni az értelmét és az összefüggéseket (ha van olyan rész ami nehezen megy, próbálom valamihez kötni, hogy megmaradjon), majd többször egymás után felmondom saját magamnak az anyagot bekezdésenként, ha megy 1 bekezdés, akkor haladok tovább a következőre. Ennél is az eljárás ugyanúgy van, mint az előzőnél, csak annyi különbséggel, hogy itt akkor haladok tovább a következő bekezdésre, ha az első kettő elismételtem/visszamondtam. Miután végzek egy "fejezet" megtanulásával, mielőtt a következőre ugornék, előtte elmondom megint az egészet, majd átolvasom füzetből és megint elmondom, ha tudtam mindent, akkor kap egy kis pipát és jön a következő fejezet.
), de kivitelezhető teljesen és nagyon hasznos, legalábbis nálam ez működik.
Elolvasom, egyszer már előadáson úgyis lejegyzeteltem aztán csak megmarad vmi (általában megszokott)

Oli írta:Húgom mesélte, hogy amikor német nyelvből idehaza volt valami országos versenyen még gimis korában, volt egy srác aki az A4-es lapot "lefényképezte" az agyával és mindent szóról szóra mondott vissza... Tuti az agykontroll is szerepet játszott benne, mert ilyen az átlagos emberek körében nincsen...

), majd megformázom (ergo elolvasom még1x), aztán ha van még időm megtanulom, ha nem, akkor elolvasom még1x és kész 

myrcy írta:Oli írta:Húgom mesélte, hogy amikor német nyelvből idehaza volt valami országos versenyen még gimis korában, volt egy srác aki az A4-es lapot "lefényképezte" az agyával és mindent szóról szóra mondott vissza... Tuti az agykontroll is szerepet játszott benne, mert ilyen az átlagos emberek körében nincsen...
Fényképszerű memória, és ez adottság/tehetség, agykontrollal se lehet elérni, ha nincs hozzá tehetséged.

)
SadeGirl írta:A fényképszerű memóriából nekem annyi működik, hogy tudom melyik oldalon és részen volt az adott szöveg a könyvben![]()
de amúgy ezt egy kicsit hülyeségnek tartom, h fényképszerű memória, ill. a tanulást a fényképezéshez hasonlítani, mert a kép az úgy egy blikkre rögzül, de egy szöveg meg csak úgy rögzülhet, ha el is olvassák. szóval, max egy nagyon hosszú exponálási idejű fényképezéshez hasonlítható sztem...
(rem nagyjából értelmes lett amit írtam)

bögyörő írta:nem olyan hülyeség a fényképezős dolog... nővérem volt múltkor egy fotóolvasás tanfolyamon, és azt mondja működik
amúgy a fotóolvasásos cucc okának magyarázata egész logikusnak tűnik.... de nekem nincs időm arra, hogy kifejlesszek gyorsan egy ilyen technikát, és begyakoroljam
és teszem hozzá: semmi sem "érzék" alapján működik csak, hanem gyakorlással.... szokás volt mondani: "Zseninek lenni 1% tehetség, 99% veríték"

pyro írta:Először írok az órai anyagból puskát, ha kell kiegészítem a TK-val (meg ha megvettem egyáltalán), majd megformázom (ergo elolvasom még1x), aztán ha van még időm megtanulom, ha nem, akkor elolvasom még1x és kész
Mondjuk én az órai jegyzettel sem elégszem meg, muszáj legyen tankönyv változat, meg még egy netes változat, hogy 3-4 anyagból csináljak egyet, de abba aztán minden benne legyen, aminek benne kell lennie
Csak ez is rohadt sok időt elvesz...
Oli írta:
Ezt mondom én is, hogy nem tehetség kérdése, hanem RENGETEG gyakorlás kérdése, mert, ha valaki nagyon nagyon sokat gyakorol, minden áldott nap, és napon belül is többször, annak menni fog. No meg ez egy hosszú folyamat nagyon!!! Nyilván nem fog menni pár hónap alatt, de türelem kell hozzá és sok sok gyakorlás, kitartás, erőfeszítés, és meglesz a gyümölcse.
Nekem első dolgom vizsgák után az lesz, hogy elhúzok agykontroll tanfolyamra befizetem az X összeget, kapok 4 nap folyamatos alapképzést, és utána elkezdem gyakorolni, megtanulni, meg beszerzem hozzá a szükséges dolgokat. Aztán majd remélem, hogy a kövi vizsgaidőszakomban fogom tudni már alkalmazni kicsit.

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég