Munka-gyakorlat

dolgokról úgy általában, amik nem fértek be máshová
Fórum szabályok
Megkérünk mindenkit, hogy fórummal kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit ne itt tegye meg, hanem erre felé, az újfórum vagy a javaslatok témákban.
Köszönjük.

Munka-gyakorlat

HozzászólásSzerző: vuk » 2007. április 6., péntek 9:37

Végzős vagyok és gyakorlati helyet keresek. Gondolom sokan vannak így ezzel. Várom a kereséssel kapcsolatos élményeket és tapasztalatokat. Én a TMF-nél voltam tesztet írni. Igazából nem hallottam még erről a cégről. Elvileg nemzetközi meg minden, de jó lenne tudni, hogy érdemes e oda menni. Ti hallottatok már róla?
vuk
Jr. Member
Jr. Member

Given: 1 thanks
Received: 0 thanks

Re: Munka-gyakorlat

HozzászólásSzerző: destiny » 2007. április 6., péntek 9:53

A TMF elvileg tényleg neves cég, bár bevallom őszintén nekem van mentségem, hogy miért nem követtem a munkájukat..
Sajnos német nyelvvel nem sok helyre keresnek gyakornokot..:(
Az életben minden valamiért történik. A rossz dolgok is. Főképp azért, hogy aztán valami igazán jó történhessen.
destiny
Super Hero
Super Hero

Received: 6 thanks
Szak: Pénzügy és Számvitel
Évfolyam: IV.

HozzászólásSzerző: szenilla » 2007. április 7., szombat 20:40

vuk írta:Végzős vagyok és gyakorlati helyet keresek. Gondolom sokan vannak így ezzel. Várom a kereséssel kapcsolatos élményeket és tapasztalatokat. Én a TMF-nél voltam tesztet írni. Igazából nem hallottam még erről a cégről. Elvileg nemzetközi meg minden, de jó lenne tudni, hogy érdemes e oda menni. Ti hallottatok már róla?

És milyen volt a teszt a TMF-nél? Hogy sikerült? Én az Ernst & Youngnál írtam tesztet meg a PwC-nél voltam interjún, de sajnos egyik sem sikerült.  :(
szenilla
Full Member
Full Member

Given: 0 thanks
Received: 1 thanks

HozzászólásSzerző: brekk » 2007. április 7., szombat 21:10

szenilla, leirnad hogy mibol all egy ilyen irasbeli teszt? mirol kerdeznek? koszi :)
brekk
Global Moderator
Global Moderator

Given: 113 thanks
Received: 256 thanks

HozzászólásSzerző: szenilla » 2007. április 7., szombat 21:47

Ez nem szakmai teszt volt, tehát nem számvitel vagy ilyesmi, de sok helyen olyan van. Szóval az Ernst&Youngnál 3 részből állt a teszt. Az első úgy nézet ki hogy meg voltak adva különböző grafikonok meg táblázatok, pl. banán termelés mennyisége a különböző években, meg hátralévő átlgos élettartam a különböző életkorokban stb. (már nem annyira emlékszem). Ezek alapján voltak a kérdések és ki kellett választani a helyeset, számolni is kellett hozzá, adtak számológépet. Ennek az volt a lényege, hogy mennyire tudsz ábrákat olvasni, mennyire jó az elemző képességed. Nem volt nehéz, csak az idő rohadt kevés volt, pedig nagyon siettem és a 40 kérdésből 32-ig jutottam el és nem én voltam ezzel az egyetlen.

A 2. rész meg olyan volt, hogy meg voltak adva különböző kis újságcikkek, 5-10 sorosak. Ilyenből kb 10-15. Mindegyik kis szöveghez meg volt adva 4 állítás és el kellett döntened, hogy az igaz, hamis, vagy a szövegből nem derül ki illetve nem lehet logikusan kikövetkeztetni. Ez könnyűnek hangzik hiszen magyarul mindenki tud olvasni, de néhány helyen nem is volt olyan könnyű a döntés, voltak kétértelmű dolgok.

A 3. rész pedig angol volt. Az eleje nagyon könnyű és a vége felé egyre nehezedtek a feladatok, de gondolom ez attól is függ mennyire tudsz anolul. Tesztek voltak, ki kellett választani melyik a helyes meg lyukas szövegbe megfelelő helyre beírni a megadott szavakat. Nem szakmai szöveg, sima angol, bár a végén nekem volt olyan, hogy a négy válasz lehetőségből csak egynek tudtam a jelentését. Persze volt olyan aki 10 perc alatt kész lett vele :)

Hát ennyi. ja, és 60%-ot kellett elérni, azt nem tudom, hogy külön-külön vagy egyben. Sajnos azt nem mondták, hogy mennyit értünk el, pedig kiváncsi lettem volna.
szenilla
Full Member
Full Member

HozzászólásSzerző: brekk » 2007. április 7., szombat 23:30

koszi szepen a reszletes beszamolot! :)
es ne aggodj, a big four-on kivul is leteznek cegek  8)
brekk
Global Moderator
Global Moderator

HozzászólásSzerző: szenilla » 2007. április 8., vasárnap 8:39

Igen, persze hogy vannak. Pintes vagyok és szívesen mennék bankba, azzal viszont az a gond, hogy a bankok elvileg szivesen fogadnak, de fizetni azt nem akarnak. Én meg szeretnék olyan helyre menni ahol kapok is pénzt, meg hasznosan töltöm el a gyakorlatot. Olyan helyre nem akarok ahol csak fénymásolgatni kell, szeretném ha tanulnék is valamit.

18-án és 19-én lesz BCE állásbörze, oda tervezem hogy elmegyek! Gyertek ti is!  :)
szenilla
Full Member
Full Member

HozzászólásSzerző: Boo » 2007. április 8., vasárnap 17:03

Nekem sikerült a PwC-hez bekerülni, de rendesen megkínozzák az embert, az biztos. Először van egy HR-es interjú (magyar és angol), az még nem volt vészes, inkább utána az AC, amire köv. hétre hívnak vissza. Rengeteg teszt volt, készségtesztek, logikai, meg mindenféle rövid pár perces. Meg ott is volt egy angol feladat. Aztán van még magyar és angol nyelvű interjú, egyéni és csapatmunka. Ez mind egy egész napot igénybe vesz. Aztán úgy volt, hogy aznap még megmondják, hogy igen vagy nem, de végül azt mondták, hogy nem tudtak dönteni és vissza kell mennem még egy angol nyelvű interjúra. Na, kb ez volt életem leghosszabb 1 órája, elég nehéz volt, rengeteg szakmai kérdéssel. De végül valahogy sikerült. :)
Oh well I don't mind, if you don't mind
'Cause I don't shine if you don't shine
Before you go, can you read my mind?
Boo
Super Member
Super Member

Given: 7 thanks

HozzászólásSzerző: brekk » 2007. április 8., vasárnap 18:35

neked is koszi a beszamolot :)
es 3 honapos gyakszira mesz oda vagy ez mar rendes munkahely? (bar az elsobol mar kovetkezik altalaban a rendes melohely ;) )
brekk
Global Moderator
Global Moderator

HozzászólásSzerző: Boo » 2007. április 8., vasárnap 21:38

Hát igazából a 3 hónapos gyakorlatra, de ők ezt nem úgy veszik. Szal rendes munkaszerződést kötöttek velem, 3 hónap próbaidővel (amit majd leigazolnak gyakorlatnak) és utána maradhatok ott. Már ha minden jól megy! ;)
Oh well I don't mind, if you don't mind
'Cause I don't shine if you don't shine
Before you go, can you read my mind?
Boo
Super Member
Super Member

Given: 7 thanks

HozzászólásSzerző: vuk » 2007. április 11., szerda 10:07

Köszi, hogy írtatok. Én attól félek, hogy sehová se fognak felvenni  :'(

A TMF-hez nem kell mennem állásinterjúra, elég sz@r lett a tesztem. Egyébként azt íratták velünk, amit a több éves tapasztalattal rendelkező könyvelőkkel. Voltak magyar szavak(pl. leltár, mérlegfordulónap, eszközök) és ezt kellett angolra fordítani, voltak angol szavak (ezek is szakmai szavak voltak), ezt magyarra kellett fordítani. Két levél volt, mindkettőt angolul és magyarul is meg kellett írni.(az ügyfelünk nem fizetett be egy számlát és hívjuk fel erre a figyelmét)

Könyvelés az könnyű volt: vásárlás, eladás. A többi pedig kifejtős volt: mennyi a HIPA, mi az alapja, mikor kell áfát visszaigényelni, áfát feltölteni  :-\, kinek kell éves beszámolót készíteni stb. szóval tudni kell a számviteli törvényt, az adótörvényt, a társasági adótörvényt és angolból a szakmai részt. Én elkezdtem átnézni ezeket, mert 1 éve szigorlatoztam. Nektek is ezt ajánlom, a nagyobb cégeknél nincs számvitel teszt, de a többinél van sztem.

ja, és az elején közölte a csaj, hogy ugye tudjuk, hogy nincs fizetés a gyakorlatra... Én persze nem kérdeztem meg a z állásbörzén, meg egy ilyen nagy cégtől azért elvárná az ember, hogy legalább egy minimálbért fizessenek, én már önellátó vagyok....na, mindegy. Sok sikert mindenkinek!
vuk
Jr. Member
Jr. Member

HozzászólásSzerző: szenilla » 2007. április 11., szerda 10:21

Ezzel szerintem nem vagy egyedül, én is félek hogy nem vesznek fel sehova. Húú, hát ez elég durva teszt lehetett  :'( Azt meg nem tudom hogy várhatják el, hogy fél évig ingyen dolgozz, de ugyanakkor megkövetelik, hogy kívülről fújd a számviteli törvényt.
szenilla
Full Member
Full Member

HozzászólásSzerző: kicsihod » 2007. április 11., szerda 10:47

Hát ez borzalmas!
Már előre félek ezektől a tesztektől! :(
kicsihod
Super Member
Super Member

HozzászólásSzerző: SadeGirl » 2007. április 11., szerda 20:03

Az a ciki, h nekünk elvileg ezeket (számviteli törv, angol szakmai... ) tudnunk kellene... Persze az iskolában is foglalkozhatnánk többet azokkal a tárgyakkal, amik tényleg fontosak, mert azt mégsem mondhatom egy állásinterjún, h nem tudom mi a HIPA alapja, de azt igen, h mikor mondjuk egy fv-re h folytonos  :-\
Bár az egyértelmű, h aki csak elméletben tanulta, az nem fogja úgy vágni, mint aki már nap mint nap foglalkozik vele.
Az meg tök durva, h elvárják, h x ideig ingyen dolgozz, basszus ingyen még egy lapot sem fénymásolnék le (tudom, ez 'csak' egy gyak, de azért mégiscsak...)  >:(
SadeGirl
Super Hero
Super Hero

Given: 118 thanks
Received: 91 thanks

Következő

Vissza: Általános terefere