"Először azt gondoltam, hogy könyvbe írom a memoárokat, okuljanak rajta mind az onokáim, ha valaha megszaporodom..." Bendegúz
A fentiek szellemében leírom, hogy mi volt a mai VK-n.
Gyakorlat-Elmélet 74-26 %
1 nagy "komplex"

feladat. Megadva: Mérleg, eredménykimutatás (összköltség) és néhány kiegészítő információ. A mérlegből és EK-ból nem hiányoztak adatok.
1. feladat: Vagyoni helyzet elemzése - tőkeszerkezeti mutatókkal (lehet hogy ez nem volt, csak én emlékszem úgy)
2. feladat: Pénzügyi helyzet elemzése - adósságállományra vonatkozó és likviditásra vonatkozó mutatók
3. feladat: Saját termelésű készletek elemzése a relatív eltérések módszerével.
4. feladat: Jövedelmezőségi helyzet elemzése: 3 árbevétel arányos jövedelmezőségi mutató, bérarányos jövedelmezőségi mutató, illetve a ROE, ROA, ROI mutatók kiszámítása (utóbbi felbontása tényezőkre)
5. feladat: Az adózás előtti eredmény utólagos nagyvonalú elemzése (24 pont!)
Az egyetlen "nehézség", hogy ki kellett számítani az értékesítés közvetlen költségeit (illetve a közvetettet is, de az már %-osan meg volt adva) mégpedig a értékesítési önköltség (?) alapján (bevallom nem emlékszem tisztán)
6. feladat: Nyereségérzékenységi szorzók kiszámítása, hogyan érhető el a vállalkozás által kitűzött 26%-os eredménynövekedés, illetve a fedezeti ponthoz tartozó árbevétel kiszámítása.
Elmélet: 4 igaz-hamis (nagyrészt a könyv elején található témákra vonatkozóan)
Kiválasztós: Az alábbiak közül melyek képezik részét a kiegészítő mellékletnek (6 db-ból kellett választani)
Kifejtős: Aktív önköltségcsökkentési módszerek a munkabérek esetén
Természetesen a gyak.részben a kiszámított mutatókhoz mindenhol kellett szöveges értékelést írni!
U.I.: Bár nem ez a megfelelő fórum, de jelzem, hogy ismét marhára kevés a 2 óra!!! Ha valakinek csuklóból jön minden számítás és egyáltalán nem kell "gondolkodnia" a feladatmegoldáson, csak írja, írja, írja, akkor azt mondom, hogy PONT elég! De ennél gyorsabban szerintem lehetetlen megcsinálni!
Úgyhogy vagy kevesebb feladatot kéne adni, vagy több időt kéne biztosítani! MERT EZ ÍGY SZÍVATÁS!