Omláss írta:Sziasztok! Tudnátok abban segíteni, hogy mikor nekünk kell választani a tényezőkre bontás módszereiből akkor mikor melyiket választjuk? Mert igazából szinte mindig mindegyikkel meg lehet csinálni és nem tudom akkor mi alapján válasszak. A megoldott feladatok közül is általában úgy van, hogy van két ugyanolyan feladat és mindkettőt másféleképpen csinálja. Nem értem
Pl.: 38.as, 41.es, 42.es feladatnál melyikeket kell használni? A 38.-ast pl. indexmódszerrel csináltam mert minden adat adva volt nem voltak önálló hatások. A 41-es meg láncbehelyettesítéssel csináltam.
Valamint van ahol indokolt módszernek (pl. 37es) az abszolút különbözetek módszerét használja de az szinte ugyanaz mint a láncbehelyettesítés. Ilyen esetben mindkettőt elfogadják? Mert ugye csak annyi a különbség, hogy az abszolútnál egyből megadja a hatásokat a láncnál meg én számolok ki úgy hogy kivonom egymásból a dolgokat...
Ha választani kell módszert, akkor azt érdemes megvizsgálni, hogy hogyan vannak megadva az adatok, ennek megfelelően válassz láncbehelyettesítés/abszolút különbözetek vagy százalékos/index módszer között. Ha az adatok fajlagosak, egy valamire vonatkoznak (ezt könnyen látod onnan, hogy mi a mértékegység, pl Ft/kg, gépóra/darab) akkor az előbbiekből válassz, ha pedig összesen vannak megadva (mértékegységben nincsenek / jel), akkor pedig az utóbbiak közül. Akkor is az utóbbiakat kell értelemszerűen választani, ha meg vannak adva az indexek, hiszen akkor már alig kell számolni valamit.
Az, hogy láncbehelyettesítés vagy abszolút különbözetek, az már mind1. Amúgy a példatárban szerintem pont nincs ez érzékletesen levezetve, hogy mit érdemes választani, szóval ne zavarjon össze, ha ott nem az a módszer van, amit te gondoltál.

Azt tudnám tippelni, hogy a hemeseknek elfelejtették feltenni, mert amikor nekem megjelent a neptunban, még senki nem volt feljelentkezve, azóta meg már 12-en, szóval vsz nem csak én jártam így.