Elemzés-ellenőrzés

volt Controlling tanszék

Re: Elemzés-ellenőrzés

HozzászólásSzerző: midori » 2011. augusztus 22., hétfő 11:47

Omláss írta:Sziasztok! Tudnátok abban segíteni, hogy mikor nekünk kell választani a tényezőkre bontás módszereiből akkor mikor melyiket választjuk? Mert igazából szinte mindig mindegyikkel meg lehet csinálni és nem tudom akkor mi alapján válasszak. A megoldott feladatok közül is általában úgy van, hogy van két ugyanolyan feladat és mindkettőt másféleképpen csinálja. Nem értem :(

Pl.: 38.as, 41.es, 42.es feladatnál melyikeket kell használni? A 38.-ast pl. indexmódszerrel csináltam mert minden adat adva volt nem voltak önálló hatások. A 41-es meg láncbehelyettesítéssel csináltam.

Valamint van ahol indokolt módszernek (pl. 37es) az abszolút különbözetek módszerét használja de az szinte ugyanaz mint a láncbehelyettesítés. Ilyen esetben mindkettőt elfogadják? Mert ugye csak annyi a különbség, hogy az abszolútnál egyből megadja a hatásokat a láncnál meg én számolok ki úgy hogy kivonom egymásból a dolgokat...

Ha választani kell módszert, akkor azt érdemes megvizsgálni, hogy hogyan vannak megadva az adatok, ennek megfelelően válassz láncbehelyettesítés/abszolút különbözetek vagy százalékos/index módszer között. Ha az adatok fajlagosak, egy valamire vonatkoznak (ezt könnyen látod onnan, hogy mi a mértékegység, pl Ft/kg, gépóra/darab) akkor az előbbiekből válassz, ha pedig összesen vannak megadva (mértékegységben nincsenek / jel), akkor pedig az utóbbiak közül. Akkor is az utóbbiakat kell értelemszerűen választani, ha meg vannak adva az indexek, hiszen akkor már alig kell számolni valamit.

Az, hogy láncbehelyettesítés vagy abszolút különbözetek, az már mind1. Amúgy a példatárban szerintem pont nincs ez érzékletesen levezetve, hogy mit érdemes választani, szóval ne zavarjon össze, ha ott nem az a módszer van, amit te gondoltál.
midori
Super Member
Super Member

Given: 53 thanks
Received: 126 thanks
Szak: Emberi Erőforrások
Évfolyam: IV.
Nem: Csaj

HozzászólásSzerző: buci-maci » 2011. augusztus 25., csütörtök 15:12

midori írta:Nektek fenn van már a neptunban a kurzusok között a vk? Nekem még mindig nem jelent meg, viszont most már igencsak érdekelne, mikor lesz belőle a vizsga..

A neptunban már lehet jelentkezni elemzés-ell vizsgára júli elejétől felrakták a VK vizsgáját.
Ha nem látod, szerintem menj be a tanszékre, ügyelj az UV befizetésére is mert akkor nem tudod felvenni a vizsgát.
Elemzés-ellenőrzés módszertana ELLM1K0MPZC PBANVK Írásbeli 2011.09.02. 13:30:00 74/250 Blumné Bán Erika
Előadó szerintem vizsga előtt a tanszéken
buci-maci
Newbie
Newbie

Given: 1 thanks
Received: 3 thanks
Szak: Pénzügy és Számvitel

The following user would like to thank buci-maci for his or her post:
midori

HozzászólásSzerző: midori » 2011. augusztus 25., csütörtök 15:29

Köszönöm, írtam a tanszéknek, már megoldódott.. :) Azt tudnám tippelni, hogy a hemeseknek elfelejtették feltenni, mert amikor nekem megjelent a neptunban, még senki nem volt feljelentkezve, azóta meg már 12-en, szóval vsz nem csak én jártam így. :)
midori
Super Member
Super Member

Given: 53 thanks
Received: 126 thanks

HozzászólásSzerző: Omláss » 2011. augusztus 28., vasárnap 18:28

Sziasztok! Arra lennék kíváncsi, hogy a júniusi vizsgákban volt olyan elméleti feladat ahol fogalmat kellett meghatározni vagy kifejteni valamit? Vagy csak ilyenek voltak, hogy szövegkiegészítés, karikázós, teszt, igaz-hamis, párosítás, ábrák?
A nő olyan mint egy főkönyvi számla! Egyszerre tartozik és követel...
Omláss
Full Member
Full Member

Given: 3 thanks
Received: 7 thanks
Nem: Pasi

HozzászólásSzerző: oRtegA » 2011. augusztus 28., vasárnap 18:52

Omláss írta:Sziasztok! Arra lennék kíváncsi, hogy a júniusi vizsgákban volt olyan elméleti feladat ahol fogalmat kellett meghatározni vagy kifejteni valamit? Vagy csak ilyenek voltak, hogy szövegkiegészítés, karikázós, teszt, igaz-hamis, párosítás, ábrák?

Szerintem volt mindegyikből. Hol ilyen, hol olyan.
topicközi bandita

"MERT ebben az életben nem véletlen semmi,
Neked nem kell így járnod, ha nem tudsz így menni." AKPH
oRtegA
Global Moderator
Global Moderator

Given: 236 thanks
Received: 339 thanks

HozzászólásSzerző: Omláss » 2011. augusztus 28., vasárnap 21:48

oRtegA írta:
Omláss írta:Sziasztok! Arra lennék kíváncsi, hogy a júniusi vizsgákban volt olyan elméleti feladat ahol fogalmat kellett meghatározni vagy kifejteni valamit? Vagy csak ilyenek voltak, hogy szövegkiegészítés, karikázós, teszt, igaz-hamis, párosítás, ábrák?

Tehát voltak rendes kifejtős kérdések is? Remélem, hogy most a gyors javítási idő miatt nem nagyon lesznek kifejtősök hanem inkább tesztes, kiegészítős lesz a doga...
A nő olyan mint egy főkönyvi számla! Egyszerre tartozik és követel...
Omláss
Full Member
Full Member

Given: 3 thanks
Received: 7 thanks

HozzászólásSzerző: zsu91 » 2011. augusztus 28., vasárnap 21:52

Omláss írta:
oRtegA írta:

Tehát voltak rendes kifejtős kérdések is? Remélem, hogy most a gyors javítási idő miatt nem nagyon lesznek kifejtősök hanem inkább tesztes, kiegészítős lesz a doga...

Én úgy emlékszem, hogy akik az első vizsgán voltak azoknak volt valami kifejtős feladat. Szóval készülj mindenre és hajrá a VK-zóknak! :)
zsu91
Sr. Member
Sr. Member

Given: 86 thanks
Received: 143 thanks
Évfolyam: III.

HozzászólásSzerző: Gillette » 2011. szeptember 8., csütörtök 18:25

Sziasztok! Ellenőrzés tantárgyból van valakinek ZH másolata? Akinek van írjon ide: lionsgate35@freemail.hu
Előre is köszönöm!
Gillette
Newbie
Newbie

Given: 0 thanks
Received: 0 thanks
Szak: Gazdálkodás és Menedzsment
Évfolyam: II.

HozzászólásSzerző: Nala » 2011. szeptember 8., csütörtök 19:04

Gillette írta:Sziasztok! Ellenőrzés tantárgyból van valakinek ZH másolata? Akinek van írjon ide: lionsgate35@freemail.hu
Előre is köszönöm!

Ez vizsgás.
Nala
Newbie
Newbie

Given: 1 thanks
Received: 3 thanks
Évfolyam: III.

HozzászólásSzerző: Gillette » 2011. szeptember 9., péntek 18:47

Nala írta:
Gillette írta:Sziasztok! Ellenőrzés tantárgyból van valakinek ZH másolata? Akinek van írjon ide: lionsgate35@freemail.hu
Előre is köszönöm!

Ez vizsgás.

Igen igen, akkor vizsga lapot, ha van valakinek írjon! :)
Gillette
Newbie
Newbie

Szak: Gazdálkodás és Menedzsment

HozzászólásSzerző: tankonyveslany » 2012. május 13., vasárnap 9:10

Sziasztok! Aki tavaly vizsgázott elemzés tantárgyból(fsz), azoktól kérnék segítséget, hogy az elméletbe mit érdemes átnézni, illetve milyen volt a tavalyi vizsga felépítése? Esetleg nincs valakinek hozzá segédanyaga?
Köszönöm előre is. :)
tankonyveslany
Newbie
Newbie

Előző

Vissza: Kontrolling-Ellenőrzés Intézeti Tanszék