Szerző: nemet » 2007. október 30., kedd 16:17
en most voltam augusztusban nyelvvizsgazni, igaz en nemetbol, de a temak tudtommal ugyanazok, hogy a suliban is ugyanazokat a dolgokat tanultuk-e a ket nyelvbol azt nem tudom. a vizsgara semmit sem tanultam, es 90%-kal lett meg. szerintem szinte semmi konkret gazdasagi/uzleti/banki szaknyelvismeret nem kellett hozza. ha valakinek van egy eros altalanos nyelvismerete, akkor siman megcsinalja, viszont, ha az nincs, akkor szerintem gazabb a helyzet, mert hiaba seggeli be pl a tankonyvekben elofordulo osszes kifejezest, nem fog sokkal elorebb jutni. bar nekem voltak olyan csoporttarsaim anno, akik a nevuket sem tudtak elmondani nemetul, megis megszereztek a nyelvvizsgat, szoval biztosan sok helyen elnezoek a vizsgaztatok. En amikor voltam, akkor a ket magnos feladatbol az egyik arrol szolt, hogy egy no nyitott egy kis uzletet, ahol lekvart arult, es az egeszben szinte semmi uzleti szakszoveg nem volt, es szerintem iszonyu konnyu volt, de beszeltem ott egy lannyal, aki diplomas nemettanar volt, es o nem ertett mindent jol. A leveliras is arrol szolt, hogy ajanlatot kellett valakinek tenni, szallitasi-, fizetesi feltetelekkel. Amugy szerintem ez biztos gyakran elofordul, mert ilyen feladat a szobelin is volt, csak ott borokkal kapcsolatban kellett beszelgetni errol. Az irasbelin abban a reszben, ahol szavakat kellett parositani, ott fordultak elo olyasmik, amiket mi tenylegesen tanultunk nemetbol, hogy pl a csekket azt bevaltjak, a reszvenyt kibocsatjak es ilyenek. Meg ellentetparokat kellett alkotni, ami szerintem kicsit nehez volt. A szobeli elso reszeben magamrol kellett beszelni, hova jarok, mi leszek, ha nagy leszek, aztan volt egy olyan, hogy ket tema kozul kellett egyet valasztani, es 2-3 percig folyamatosan beszelni rola, ugy, hogy nem szakitanak meg. Nekem ebbol az egyik az volt, hogy az internet hogyan valtoztatja meg a kereskedelmet. de itt sem azt vartak el, hogy valami bevagott dolgot elmondj, hanem barmit mondhattal, ami errol eszedbe jutott. Szoval szerintem olyan kerdesekre, hogy mi a funkcioja a jegybanki alapkamatnak meg egyeb nyalanksagokra nem kell szamitani. A lenyeg, hogy a felkeszulesnel szerintem, hogy a megadott temakoroknek az ember ismerje a kulcszsvait, es tudjon mindenrol 10 ertelmes mondatot alkotni. gyanitom, hogy az is fontos, hogy nyelvtanilag is helyes legyen. a negyedik feladat egy idegennyelvu szoveg magyar nyelven valo osszefoglalasa volt, ez nekem egy olyan ujsagcikk volt, amiben eu statisztikai hivatalanak a gazdasag novekedeserol kozolt jelenteset mutattak be, hogy melyik evben mennyivel nott, csokkent a gazdasagi fejlodes, mik a varakozasok. amugy en azert az uzleti nyelvvizsgat valasztottam, mert sokkal altalanosabb, kevesebb szaktudas kell hozza. a nyelvvizsgakozpont honlapjan avgy a tajekoztatojukban megjelolnek ajanlott irodalmakat, eleg sokat, szerintem, ha az ember nagyon biztosra akar menni, akkor abbol ajanlott egy szinvonalasat megvasarolni, mondjuk egy olyat, amiben a temakorok direkt a nyelvvizsgara valo felkeszites alapjan lettek osszeallitva.